Bratislava

Bratislava

Bratislava (yardım·bilgi) ([ˈbracɪslava]; Almanca: Pressburg/Preßburg; Macarca: Pozsony) Slovakya'nın başkenti ve en büyük şehridir.

Avusturya'nın başkenti Viyana'nın 50 km kadar doğusunda bulunan şehir yaklaşık 450.000 nüfusa sahiptir. Tuna Nehri kıyısında yer alan şehir hem Avusturya'ya hem de Macaristan'a sınırdır. (Dünyada bu şekilde iki devlete sınırı olan sadece iki tane başkent vardır.)

 
Dünya Başkentleri - Bratislava

Bratislava, parlamentosu, devlet binaları, üniversiteleri, müzeleri ve tiyatroları ile Slovakya'nın siyasi ekonomik ve kültürel merkezidir. Slovaklar, Almanlar, Macarlar, Avusturyalılar, Çekler ve Yahudilerşehrin geçmişinde güçlü izler bırakmıştır. Bratislava, bu kozmopolit ruhunu hâlâ muhafaza etmektedir. Şehir çok sayıda festival ve ticari sergiye ev sahipliği yapmaktadır.

Dünya Başkentleri - BratislavaBratislava, Avrupa Birliği üyesi Slovakya’nın en önemli ve de en popüler şehri olarak bilinir. Bu şehir, ülkenin sahip olduğu nüfus nazara alınacak olursa, en büyük şehri olarak da kabul edilir. Her ne kadar günümüzde Bratislava olarak lanse edilse de, bir dönem Almanlar buraya ”Pressburg” adıyla hitap ederlermiş. Ancak şehir, yaşanan savaşlar sonrasında el değiştirince ve de Çekoslovakya hakimiyeti ya da başka bir ifadeyle dönemin Bohemya egemenliği söz konusu olunca, şehir Bratislava olarak anılmaya başlanılmıştır. Avrupa’nın doğu hattının hemen başlangıcı olarak kabul edilen yerde bulunan Bratislava, tarih boyunca sayısız savaş ve de acı ile karşılaşmıştır. Bu anlamda ülkenin en önemli şehirleri arasında yer alan Bratislava, adeta bir açık hava müzesi kıvamındadır. Her manada Slovakya’nın en önemli şehri olan Bratislava, aynı zamanda da bu ülkenin resmi olarak başkenti konumundadır.

Çekoslovakya ”kadife ayrılık” yaşadıktan sonra, Çek Cumhuriyeti ve de Slovakya olarak iki farklı devlet ortaya çıkmıştır. Çekler, Prag’ı başkent olarak kullanmaya devam etmiş Slovaklar ise kendi başkentlerini doğal olarak Bratislava olarak belirlemişlerdir

Hizmetlerimiz


Türsab Belge No: 4350